OMENA PÄIVÄSSÄ.

11 lokakuuta 2014


Omena päivässä pitää lääkärin loitolla - sanotaan. Tässä on kirja, joka tarjoaa omenaisen reseptin vuoden jokaiseksi päiväksi. Eikä vain leivonnaisia, vaan kirjasta löytyy ohjeita sekä suolaisiin ruokiin että kuumiin ja kylmiin juomiin. Omena päivässä -kirjassa on myös faktoja omenoista ja vinkkejä.

Ensimmäiseksi kokeiluun päätyi helmikuun 13. päivän leivonnainen, omenabrownie. Ohjeen saatteessa mainitaan, että "kun olet haukannut mehevää omenabrownieta, et edes huomaa suklaan puuttuvan." Lupaavaa. :)


Omenabrowniet 36 kpl

paistosprayta
250 g voita huoneenlämpöisenä
5 dl sokeria
2 suurta munaa huoneenlämpöisenä
1¼ dl kevytmaitoa
1 tl vaniljauutetta
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
4 omenaa n. 7 dl esim. Fuji tai Honeycrisp, kuorittuna ja kuutioituna ilman siemenkotia

Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Suihkuta n. 24 x 32 -senttinen uunivuokapaistospraylla.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan  ja vatkaa vaahdon sekaan. Lisää vielä maito ja vaniljauute ja sekoita.

Yhdistä keskikokoisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe sekä kaneli. Lisää kuivat aineet taikinaan ja kääntele sekaisin. Lisää omenakuutiot ja sekoita hyvin.

Levitä paksu taikina uunivuokaan tasaisesti. Paista 45 minuuttia tai kunnes keskelle pistettyyn koetikkuun ei enää tartu taikinaa. Ota vuoka uunista ja leikkaa paistos 36 brownieksi.



Käytin suositeltujen omena-lajien sijaan kesäpesän Antonovka-omenia. Itse korvasin vaniljauutteen samalla määrällä vaniljasokeria, enkä suihkutellut vuokaa, vaan vuorasin sen leivinpaperilla. Mitä ei kannata tehdä {nim.merk. kok.om.} älä laita uunia kuumenemaan 275 asteiseksi, saattaa leivonnainen kypsyä nopeampaan ja ehkä saada vähän mustempaa väriä pintaan kuin on tarkoitus.

Vaikka brownie pikkasen sai liikaa väriä uunissa, oli se silti aivan jumalattoman hyvää. Ihan törkeän hyvää vaniljajäätelön kanssa. Voisin myös kuvitella lisääväni kinuskikastiketta seuraksi. Resepti on ihanan helppo ja ainekset sellaisia, että niitä yleensä löytyy kotoa. Sellaisista resepteitä tykkään. Mieskin taisi tykätä, hän nimittäin ilmoittikin, että tätä voisin tehdä toistekin.


Sain kirjan blogin kautta Kustannusyhtiö Moreenilta.


Seuraa Oravanpesää: Blogilista | Bloglovin' | Pinterest
 


2 kommenttia:

  1. Oi voi - kaikki omenaherkut kelpaavat minulle. Vähän liiankin hyvin - tuo on kyllä mehevän näköistä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mehevää, ei ihme tuolla sokerin ja rasvan määrällä. Silti tai juuri siksi kannattaa kokeilla! :)

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground