RÄSYMATTO-DIY.

25 toukokuuta 2018


Olen useammankin kauniin maton pelastanut roskalavalta, ilmeisesti niitä ei oikein arvosteta tai niitä ei jakseta likaantuessa pestä. Taannoin kannoin kotiin roskalavalta tämän hyväkuntoisen ja pitkän räsymaton. Vanhempani pesivät viime kesänä maton ja siitä asti se on pölyttynyt sänkyni alla.Olin unohtanut maton täysin ja kun sorttasin mattovarastoani, tämä osui silmiin ja kaivoin sen esiin. Vein sen Kesäpesälle, jossa suoritin muutamat mittaukset. Matto oli neljä metriä pitkä ja minulla oli tarve kahdelle kaksimetriselle. Päätin laittaa maton puoliksi.


Leikkasin loimet katki puolesta välistä mattoa ja purin noin kymmenisin senttiä kudetta molemmista uusista päistä.


Sitten alkoi solmiminen. Ensin kankurinsolmu {aka merimiessolmu} 2 + 2 langalla ja sitten päälle hevosenhäntäsolmu. Hapsuista tuli lyhyet, mutta halusin säilyttää punaista kudetta mahdollisimman paljon. Ja purin vain sen verran, että sain solmut juuri ja juuri tehtyä.


Siellä ne sitten ovat, mökin lattialla vieretysten. Ulkona ja kuvissa matot näyttävät paremmilta kuin luonnossa. Sisällä mökissä värit tummuvat ja sammuvat, harmillista. Tekevät mökistä vähän tunkkaisen sävyisen, mutta ainakin toistaiseksi saavat olla lattialla, koska koko on juuri passeli ja lattialle tarvitaan matot.


Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 

12 kommenttia:

 1. Sait nyt ihan hyvät perusmatot ja miten paljon näitä tällaisia puolikuntoisia mattoja löytyykään meidän ihmisten varastoista. Täälläkin kesäkodissa tuolla vintillä on yksi iso pino mattoja odottamassa ensin pesua ja sitten käyttöä.
  Minulla on kyllä hyvä kehitetty systeemi pestä painepesurilla räsymattoja, mutta nyt ei tämä oma nykykuntoni oikein pidä tästä pesuhommasta.
  Paljon kauniita ja vielä hyväkuntoisia mattoja lojuu vinteillä juuri siitä syystä, etää niiden pesu on työlästä, raskasta ja kallista.
  Onnea olet saanut matot uusiokäyttöön. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on sääli, että ihmiset heittävät mattoja roskiin laiskuuttaan. Käsin kudottuihin mattoihin on uponnut aikaa ja ne toimivat oivana kierrätyksenä erilaisille tekstiileille. Ihailin tuon oamn mattoni hienoa väritystä, miten tasaisesti raidoitus onkaan saatu mattoon.

   Poista
 2. No niin, taas todistettiin, että kannattaa ottaa toisen heittämä tavara, talteen sillä joskus varmasti tarvitsee..:)

  VastaaPoista
 3. Räsymattoa ei saa heittää roskiin. Siihen on joku leikannut kuteen ja paukutellut sen kauniiksi raidoiksi. Onneksi olkoon, erittäin hyvä löytö.
  Mulla on isoäidin vanhat matot myös kunnostettavana. Juuri ne pesin. Kunhan kuivuvat, siistin niistä rikkinäiset, kuluneet päät. Vaikka muutaman raidan lyhenevät, riittävät hyvin olohuoneen lattialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Räsymatot ovat hienoa käsityötä ja kierrätystä parhaimmillaan. Mahtavaa, että viitsit korjaten uudistaa mattoja käyttöön, tykkään!

   Poista
 4. Räsymatot ovat aivan ihania! Oli mukava tavata Sinut tänään <3

  VastaaPoista
 5. Ihana löytö!
  Mä oon ajatellut ettei räsymattoja saa suunnilleen enää mistään. Olen etsiskellyt niitä kissojen ja koirien kanssa kaikilta kirppareilta. Nyt onneksi löysin niitä juuri sieltä kirpparilta, johon usutin teitä Katin kanssa. Hinnat olivat aika suolaiset, mutta matot hyväkuntoisia.
  Räsymatot ovat ihania, kun tarpeeksi pienet voi pestä jopa pesukoneessa, kodikkuuden luomisesta puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Räsymattoja näkyy jonkun verran kirppiksillä, mutta tietenkin silloin kun niitä etsii ei löydä... Se on kirppisten hyvä ja huono puoli, ettei ikinä tiedä mitä vastaan tulee. Tykkään räsymatoista ihan älyttömästä, ne sopivat sekä kotiin että mökille täydellisesti, ovat sopivan mummomaiset ja, tosiaankin, kodikkaat.

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground