APUA JAPANIN KAIPUUSEEN osa 31. Omotenashi - Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?

07 huhtikuuta 2024

Mainos: Vastapaino

Omotenashi-kirja sinisen yukatan päällä.

Japanilaisten vieraanvaraisuus, omotenashi, on aivan omaa luokkaansa. Se hämmentää ensikertalaista, hieman ujostuttaa, mutta on myös liikuttavaa. Ystävällisyys, toisten ihmisten huomioon ottaminen vaikuttaa olevan japanilaisilla geeneissä, mutta luettuani Arto Lindblomin ja Heikki Valkaman Omotenashi - Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta -kirjan* ymmärsin, että se on lapsuudesta lähtöisin olevaa pitkällisen harjoituksen tulosta. Omotenashi on pitkälti ennakointia ja tilanteen aistimista, pyyteetöntä kohteliaisuutta ja toisen huomioon ottamista sekä kunnioittavaa käyttäytymistä.

Omotenashi-kirja avaa vieraanvaraisuuden teemaa syvemmin haastattelemalla omotenashin ammattilaisia. Omat osiot kirjassa ovat omotenashi ajattelutapana, esteettisenä kokemuksena ja käytännön tekoina. Viimeinen kappale avaa yritysten omotenashin käyttöä yritysten päivittäisissä toiminnoissa, kilpailuetuna ja muun muassa rekrytoinneissa. Monissa japanilaisissa yrityksissä onkin paksut manuaalit, jotka työntekijät opiskelevat ymmärtääkseen miten vieraanvaraisuus näyttäytyy kyseisen yrityksen toiminnassa. 

Omotenashi-kirja on kiinnostava sukellus japanilaiseen, pyyteettömän vieraanvaraisuuteen. On kiinnostavaa lukea niin erilaisesta kulttuurista ja mitä enemmän lukee, sitä selkeämmin ymmärtää kuinka vähän tietää japanilaisuudesta mitään.


*Arvostelukappale saatu.


+ Oma kirjani teki pienen lenkin yksinään. Unohdin opuksen junaan, mutta joku ystävällinen ihminen toimitti sen löytötavaratoimistoon, josta sain sen hakea.

++ Hauskaa on se, että toinen kirjoittajista – Arto Lindblom on ala-asteen luokkakaverini.



Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Proudly designed by Mlekoshi playground