JAPANI 2019 osa 9: Kioto Murin-an.

04 maaliskuuta 2020


Murin-an oli Yamagata Aritomon, yhden aikansa merkittävimmän valtiomiehen, puutarhahuvila. Murin-an sisältää kolme rakennusta: japanilaistyylisen päärakennuksen, länsimaisen rakennuksen ja teehuoneen. Puutarha on tehty vuosien 1894-96 välillä ja sen on suunnitellut puutarhurimestari Ogawa Jihei VII.



Nykyään puutarha on auki yleisölle lähes vuoden jokaisena päivänä. Päärakennuksessa on kahvila, jossa voi nauttia teetä katsellen puutarhaa. Puutarha on tyyliltään kävelten katseltava lampipuutarha. Puutarha lainaa näkymää muurien takaa siintävistä itäisistä vuorista {Higashiyama}. Maisemien lainaaminen on yleistä japanilaisissa puutarhoissa. Osa japanilaisista puutarhoista on tarkoitettu katseltavaksi vain tietystä paikasta, asunnon verannalta käsin. Murin-anissa puutarhaa pääsee kuitenkin kiertämään. Länsimaalaistyylistä taloa on käytetty tärkeisiin poliittisisiin tapamisiin, sinne pääsee sisälle tutkimaan rakennusta ja sen historiaa. Pääsymaksu puutarhaan oli 410 jeniä {n. 3,50 euroa}.


Murin-an on muureilla rajattu, kolmion mallinen puutarha, jonne kuljetaan sisään kapeasta ja matalasta muurin oviaukosta. Kävellessäni puutarhaan ja näkymän avauttuessa eteeni pääsi spontaani huokaus ja "wau" suustani. Näky oli uskomattoman kaunis, jotain mitä en ollut osannut odottaa.



Puutarhan lampeen vesi tulee viereisestä Biwa-järven kanaalista. Lampi jatkuu puutarhassa pienenä jokena tai pikemminkin purona. Veden äärellä näkyi kilpikonnia, joista yhtä säikähdin ihan tosissani.



Japanilaiset puutarhat harvoin avautuvat yhdestä kohtaa kokonaan. Polku vie lammen ympäri, johdattaa pienelle kolmitasoiselle vesiputoukselle. Matkan varrella on hyvin erilaisia näkymiä. Jaksan hämmästellä sitä miten puutarhat ovat täällä rakennettuja, aina löytyy kaunis näkymä. Miten puutarhat onkaan osattu rakentaa aikana, jolloin ei ole ollut 3D-mallinnusta käytössä.


Murin-anissa on yli 50 erilaista sametin lailla levittäytynyttä sammalta. Sammaleet viihtyvät alueella hyvin kostean ilmaston vuoksi.







Puutarhasta löytyi myös metsäisempi soppi. Yläkuvassa yksi suosikkini - Pieris japonica, japaninkellovaivero.



Viimeisen kuvan stopparikivi kertoo ettei tästä pidemmälle ole kulkua.



Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Proudly designed by Mlekoshi playground