PELLAVALIINA - Tampellan damasti 1859–1977

29 tammikuuta 2019


Blogiyhteistyö: Maahenki 
 
Marraskuussa kolahti sähköpostiin tieto, että on tehty kirja Tampellan pellavaliinoista. Olin haljeta innostuksesta, sillä olin miettinyt monen monta kertaa, että tarvittaisiin ehdottomasti kirja aiheesta.  Pari talvea sitten kävin Jyväskylässä Suomen käsityön museossa katsomassa Dora Jungin näyttelyn ja olisin kovasti kaivannut aiheesta kirjaa matkaan. Useita kertoja kirppiksillä olin hipelöinyt pellavaliinoja, jotka ovat kiinostaneet, mutta en tunnistanut kuviota ja olen jättänyt monen monta liina ostamatta. {ehkä ihan hyväkin} Oispa ollut pellavaliinakirja!

Sain Pellavaliina - Tampellan damasti 1859–1977* -kirjasta arvostelukappaleen. Kun kirja paljastui paketista, oli hyvin iloinen yllätys, että sen ulkoasuun oli satsattu. Jos se ei nyt ihan saavuttanut pellavan tuntua, niin lähelle ylellisyydessä se kuitenkin pääsi tekstiilipintoine ja folioituine teksteineen. Oli juhlavaa avata kirja ensi kertaa.

 

Pellavaliina-kirjan ovat kirjoittaneet Päivi Fernström ja Irja Satri. Kirjassa käydään läpi Tampellan tehtaan historia, pellavaliinojen kehitys, esitellään sekä kuvioaiheita että suunnittelijoita ja paneudutaan myös hieman käyttöön ja huoltoon. Kirjan lopussa on aarreaitta - kuvallinen luettelo Tampellan damasteista. Uijui!



Kirjan kuvituksena on runsaasti pellavaliinoja, moni suunnittelijanimi saa kasvot ja esillä on myös vanhoja mainoksia. Tekstiilihistoriasta kiinnostunut tekstiilisuunnittelija on innoissaan, puhumattakaan samoissa pöksyissä oleva pellavaliinakeräilijä. Eikä mainontaa tekevän AD:n ominaisuudessakaan ole pahaa sanottavaa kirjan klassisen selkeästä taitosta - ja niistä kauniista pellavaliinakuvista. Tykkäsin ja vahva suositus, jos aihe vähääkään kiinnostaa.   


Kuvissa on mukana Tampellan keittiöpyyhkeet, sininen Dora Jungin Viva ja nimettömäksi jäävät oranssihtavat. Muistaakseni kaikki ovat maksaneet euron kappaleelta. Vanhat pellavapyyhkeet ovat ihan parhaita ja kun niitä pilkkahintaan saa kirppiksiltä, poimin aina mukaan. 

Olen kirjan saapumisen jälkeen pelastanut myös Fidasta Dora Jungin Valmu-pöytäliinan 17 eurolla ja Kierrätyskeskukselta Sata ruusua -liinan 4,50 eurolla. Suunnitelmissa on jo pari vuotta ollut esitellä pellavaliinakokoelmaa ja ehkä ensi kesänä pitää vihdoin toteuttaa. Kesällä siksi, että kahta edellä mainittua liinaa lukuunottamatta kaikki muut ovat Kesäpesällä.


*Kirja saatu: Maahenki 


Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Proudly designed by Mlekoshi playground