VILLAINEN PALLOMATTO.

01 lokakuuta 2017


Syksy, tuo lempivuodenaikani, on täällä ihanan värikkään ruskan ja tunnelmallisten, hämärtyvien iltojen kanssa. Syksyn tulo tuntuu myös sisällä kotona, 40-luvun puutalo hengittää ulkoilmaa ja viileys tuntuu sisällä asti. Se ei haittaa, tykkään pitää kotini viileähkönä. Se mistä en tykkää on kylmät lattiat. Olen kesän tallustellut paljailla parketeilla, lattioiden räsymatot ovat olleet pesussa ja olen nauttinut valkoisesta hohtavasta lattiasta. Syksyn tullen kuitenkin kaipaan lämpöä ja pehmeyttä jalkojen alle.Perinteisten räsymattojen lisäksi kotini mattokokoelma sai uuden tulokkaan, pehmeästä Sukhi-villamatosta. Huopapallomatto on ensimmäinen villamattoni kotona ja olen täysin rakastunut siihen - enkä ole ainoa, perheen nelitassuinen tykkää myös uudesta tulokkaasta. Olen useamman kerran meinannut astua sängystä noustessa matolla köllivän kissan päälle. Murunen arvostaa vielä minuakin enemmän lämpöä ja villainen matto on selvästi juuri sitä.Huopapallomatto on käsityönä, yksilöllisesti minua varten valmistettu. Sen on valmistanut nepalilainen käsityöläinen, nimeltään Hira Cama, joka on lähettänyt maton minulle ilman välikäsiä, varastointia tai välittäjiä. Sukhi tekee yhteistyötä suoraan valmistajien kanssa ja niin jää välikädet pois toimitusketjusta ja mattojen hinnat ovat edullisempia.


Sukhi on nepalia ja tarkoittaa onnellista. Ei ihme, matot tekevät sekä käsityöläiset että maton tilaajat onnellisiksi. Sukhi takaa työntekijöilleen hyvät työolosuhteet, heille kuuluu hyvä palkka ja reilu kohtelu. Nepalilainen käsityöläinen ansaitsee maton tekemisestä 2–3 kertaa alueen keskipalkkaa paremmin. Ostamalla maton saan sekä kauniin käyttöesineen kotiini että hyvän mielen siitä että samalla olen myös auttanut tekijää parantamaan omaa elämäänsä. Työntekijät käyvät töissä pienessä työpajassa, mutta heidän on myös mahdollista työskennellä kotoa käsin. Joustava työskentelytapa sopii hyvin perheenäideille, joilla on pieniä lapsia.


Matto on 100 % puhdasta uutta villaa, jonka huopapallot on käsin pyöritellyt. Villa mattoihin saapuu Uudesta-Seelannista. Maton valmistus vaatii valtavasti taitoa, mutta myös kärsivällisyyttä ja intohimoa. Maton valmistus alkaa käsin pyöritetyistä huopapalloista, jotka kuivataan auringossa. Kun kaikki mattoon tarvittavat pallot on tehty ja kuivattu, alkaa pikkutarkkuutta ja aikaa vaativa ompelutyö. Koko valmistusprosessi lähtee käyntiin, vasta kun tilaus on tehty. Siksi mattoa joutuukin odottelemaan viikkoja, mutta odotus kyllä kannattaa!


Maton herkullisen punasävy on räätälöity kotini väreihin. Valitsin huopapallojen värit itse värikartasta. Emmin pitkään yksivärisen valkoisen ja punasävyisen värityksen välissä. Tiirailin aikani nettisivujen kuvia, mutta halusin varmistaa värin nappiin osumisen ja tilasin värikartan, josta oli helppo valita omaan kotiin parhaiten sopivat sävyt.


Päädyin lopulta punaisen eri sävyihin, matossa on yhdistelty kolmea eri sävyä. Valkoinen tuntui liian varmalta - ja vähän tylsältä valinnalta, samoin kuin harmaa. Punainen on aina ollut lempivärini ja lähestyvään talveen kaipaan lämpöä ympärilleni. Valitsin sävyt vertaamalla värikarttaa punaiseen metallipöytään. Yllätyksekseni pöytä olikin lämpimämmän sävyinen kuin kuvittelin. Ilman värimalleja olisin tilannut kylmemmän sävyisen maton.Olen tyytyväinen, että odotin muutaman viikon lisää värikarttaa, jotta sain valittua täydelliset, kotiini sopivat värit. Maton laatu on uskomattoman ihana. Huopapallot tuntuvat todella miellyttäviltä jalkojen alla ja selvästi myös tassujen! On ihana herätä viileneviin aamuihin, kun ensimmäinen kosketus sängystä noustessa on pehmeä matto ellei osu matolla nautiskelevaan Muruseen. Yhden pikku tuunauksen matto kuitenkin vielä vaatii - nimittäin liukuesteen alleensa. Maalattu parkettilattia ja villamatto on selvästi liukas yhdistelmä, jotta pysyn pystyssä, pitänee hankkia maton alle liukuestematto.

Blogiyhteistyö: Sukhi


Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 

8 kommenttia:

 1. Onpa ihana matto! Hienoa myös, kun saa tietää maton alkuperästä ja sen tekijästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin! Voin myös sanoa, että tuntuma varpaiden kanssa on ihan mahtava. Nykyään kun ei noiden uusien tuotteiden alkuperästä aina tiedä, niin on hienoa, että tässä kohtaa se on tiedossa ja myös se, että tuotteen tekijä on saanut työstä kunnon korvauksen.

   Poista
 2. Kissakuvia, ihanaa! <3 Kiitos todella mukavasta postauksesta, tulipa aivan teidän näköinen matto!

  VastaaPoista
 3. Onpa ihanan ja lämpimän näköinen matto!
  Tykkään valtavasti asioista ja esineistä, joiden taustalla on jotain syvempää merkitystä. Ja kuitenkaan tuote ei ole vain joku hölynpölyjuttu, vaan todellakin kaunis käyttöesine. Täytyykin tutkailla noita mattoja enemmän.
  Ja tuo sävy on nappivalinta sun sisustukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin! Tämä matto tuli niin tarpeeseen, se on aivan ihanan tuntuinen ja näyttää kauniilta. Ja valmistuskin on ollut reilua, aika täydellistä!

   Poista
 4. Ihastuin tällaiseen villamattoon. Olen yrittänyt tilata sellaisen, mutta en ole vielä onnistunut maksamaan sitä. Sukhin tuesta en ole saanut apua. Pian tuntuu olo huijatulta. Tällaiseenkö blogiyhteisön kautta saadulla mainosarvolla pyritään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, jos sinulla on huonoja kokemuksia. Toivottavasti ongelma on jo nyt saatu ratkottua ja olet saanut maton tilattua ja maksettua. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground