APUA JAPANIN KAIPUUSEEN osa 14. Land of the Rising Cat - Japan's Feline Fascination.

04 marraskuuta 2020Tämä kirja, Land of the Rising Cat - yhdistää kaksi suurta rakkauttani, kissat ja Japanin. Se myös tiivistää kansien väliin, sen mikä Japanissa ja maan kulttuurissa kiehtoo. Pienikin asia voi olla ISO, fanittaa voi melkein mitä vain, asian kuin asian voi tuotteistaa ja rakkaus johonkin voi olla ihanan sekopäistä.

Manami Okazakin kirjoittama kirja esittelee japanilaisten suuren rakkauden kissoihin ja mitä kaikkea kissamaista saarivaltiosta löytyykään. Tuntuu, että japanilaisten mielikuvitukselle ei ole rajoja, niin hulluja asioita siellä voi nousta ilmiöiksi.


Kirjassa esitellään muun muassa kissakahviloita, temppeleitä ja pyhäkköjä, jotka ovat omistettu kissoille. Niistä muutamassa olen minäkin päässyt vierailemaan kuten Gotokuji (2011 ja 2019) tai Imado jinja (2016). Samoin vierailemani kissamainen Kishin asema ja sinne puksutteleva Tama Densha -kissajuna ovat saaneet palstatilaa. Se on esimerkki miten lopetusuhan alaisesta junareitistä tehdään turistekohde, jonne saapui eräskin suomalainen kissahullu monien muiden kotimaisten että ulkomaisten turistien mukana. Japanissa on myös muutama kissasaari. Siis saaria, joissa asuu iso populaatio kissoja. Ne olen jo merkinnyt Google Maps -karttani haluan käydä -kohteisiin.


Oman osion ovat saaneet tunnetut keramiikkakylät, joissa yhä valmistetaan maneki neko -onnenkissapatsaita. Kirja esittelee myös muutamia taiteilijoita ja käsityöläisiä, joiden töissä esiintyy kissoja.  Lähes jokainen kertoi kissojen salaperäisyyden, arvaamattomuuden, mutta myös rakastettavuuden kiehtovan ja inspiroivan töitä.


Oma osio opuksessa on popkulttuurille, kissat ovat innoittaneet niin manga- ja animetaiteilijoita. Tunnetuimmat hahmot lienevät Hello Kitty ja Doraemon. Japanissa asialle kuin asialle on suunniteltu maskotti, kuten kaupungeille, yhtiöille tai koronavirukselle. Moni niistä on saanut kissahahmon. Ja mitä olisi elo ilman kissajuhlia Bakeneko matsuria? (pakko päästä mukaan)

Tilasin kirjan AbeBooks:lta ja sen ISBN on 9783791384948, kustantaja Prestel.Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 2 kommenttia:

 1. No, onpa sun näköinen kirja! Japani ja kissat, ne kuvastavat niin hyvin sun suosikkiasioitasi.
  Japanilaiset tosiaan osaavat tuon tuotteistamisen. Ja se on hauskaa. Siellä voi löytää mistä vaan ihailun kohteestaan erilaisia koriste-esineitä, syötävää, kirjoja ja lehtiä ym.
  Pienenä yksityiskohtana on pakko mainita, että mun miehen suku on juuri tuolta Ishikawan läänistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ihan huippu opus! Se on just toi tuotteistaminen ja kaupallistaminen, mikä Japanissa osataan ja vielä yhdistettynä fanituskulttuuriin. Enemmän on siellä todella enemmän.
   Ooh, hauska yksityiskohta tuo Ishikawa!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground