HIENOHELMA JA VANHAPOIKA - Rakkaat huonekasvit.

25 lokakuuta 2017

Reilu vuosi sitten oli ihan muissa asioissa piipahtamassa Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -puodissa. Olisinkohan ollut ostamassa valkosipulin alkuja kesäpesälle? Olin juuri niinä aikoina totaalisesti hurahtanut sekä pelargoneihin että huonekasveihin. Minua on aina kiinnostanut historia, perinteet ja tarinat asioiden taustalta, joten innostuin heti, kun huomasin Hienohelma ja vanhapoika - rakkaat huonekasvit -kirjan käsittelevän vanhoja, perinteisiä - niitä mummon aikaisia huonekasveja. Kirja oli pakko saada!


Kirjan on kirjoittanut Anu Ranta. Olen ilokseni saanut tutustua Anuun kirjan ostamisen jälkeen. Olemme tutustuneet, yllättäen, pelargonien ja muiden vanhojen huonekasvien puitteissa. Olen vuoden päivät käynyt Hyötykasviyhdistyksen Soilikki ja pielikki -piirissä, jossa Anu on yksi perustajista. Hän toimi pitkään Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtajana, joten kokemusta ja tietoa kasveista löytyy aivan uskomattomat määrät ja olen onnekseni saanut häneltä myös muutaman pelakuupistokkaan ja Tuhkolmasta tuomani riippaorvokki jatkaa eloaan myös hänen luonaan.


Kirja on tehty jatkoksi Hyötykasviyhdistyksen orangeriassa vuonna 2000 olleelle Helsinkiläiset huonekasvit -näyttelylle.  Vanhat sukupolvilta toiselle siirtyvät kasvit ovat perhekalleuksia, joita hoidetaan rakkaudella. Kasvit liittyvät usein elämän tärkeisiin päiviin kuten häihin tai läheisiin ihmisiin.Kirjassa esitellään kauniiden kuvien kera kuusikymmentä huonekasvia {joista minulta löytyy jo kymmenkunta kasvia}. Kirjan kuvat ovat Heidi Gabrielssonin kädenjälkeä. Yhdelle kasville on varattu aukeama, jossa toisella sivulle on kuva ja toisella teksti. Tekstissä tulee ilmi kasvin historia ja hoito-ohjeet.

Ainakin itselleni tuli himo kerätä kaikki kirjassa olevat mummokasvit - se ei vain ole mitenkään helppoa, sillä esimerkiksi valkotupsukkia tai maatiasamaryllista ei noin vain löydä kukkakaupasta, sellaiseen aarteen voi saada toiselta harrastajalta tai sitten mummoltaan.


Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 

4 kommenttia:

 1. Tää on yksi mun lempparikirjoista, sekä visuaalisuutensa, että tietomääränsä vuoksi.
  Hankin sen jo vuosia sitten, ja se on jatkuvasti ahkerassa käytössä.
  Olisikin ihana ajatus kerätä kaikki nuo kirjan kasvit. Täytyykin heti kaivaa se hyllystä ja katsoa, mitä kasveja multa löytyy jo ennestään.
  Maatiaisamarylliksen alun sain äitini ystävältä ja olen siitä ikionnellinen. Valkotupsukkaa en ole koskaan nähnytkään.
  Taisit saada mut nyt kyllä houkuteltua aikamoiseen keräilyyn...😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on upea teos! Voidaan yhdessä aloittaa tää keräily. Mä tosin en tarvitsisi yhtään huonekasvia enää, niitä on jo 70 kappaletta ja neliöitä on 33... Ja tossa määrässä ei ole edes vielä talvetettavat pelakuut eikä ilmakasvit. Viimeksi, kun laskin kasveja oli n. 30. En tajua mitä on tapahtunut. :D Oi, sulla on maatiaisamaryllis <3 Mikä aarre!

   Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground