JAPANI 2019 osa 4: Kioto Saiho-ji eli Kokedera 2/2.

19 helmikuuta 2020


Kokedera oli upea. Se oli yhden puutarhaunelmani täyttymys. Puutarha on varmasti vielä upeampi sadekaudella kesä-heinäkuussa, kun sammaleet ovat hehkuvan vihreinä tai marras-joulukuussa, kun puutarhan japaninvaahterat saavat ylleen ruskavärityksen. silloin siellä on myös ilmeisen ruuhkaista.Koska olin ripeästi kopioinut sutrat, pääsin ensimmäisten joukossa puutarhaan. Se osottautui hyväksi ratkaisuksi. Sain kiertää rauhassa ja kuvailla omaan tahtiini.

Kokederassa kuten yleensä japanilaissa puutarhoissa on tietty reitti ja suunta, jota tulee noudattaa. Reitti mutkitteli ympäriinsä, kiersi lammen ympäri, matkalla oli erilaisia polkuja. Oli askelkiviä, kiviportaita ja hiekkapäällysteisiä väyliä.


Sammal oli siliteltävännäköistä ja kyllä sitä vähän silittelinkin. Puutarhassa oli puutarhureita, kenties temppelein munkkeja huoltamassa aluetta. On suuri työ pitää sammalpinnat puhtaina lehdistä ja muusta roskasta. Itseäni viehättää japanilaisten puutarhureiden kauniit ja ehkä vähän vanhanaikaiset työvälineet. Mutta kyllähän nuo nyt paremmin sopivat zen-temppelin puutarhaan kuin musta-oranssit haravat ja kirkkaanväriset muovisaavit.
Puutarhassa oli myös pieni karesansui, kuiva puutarha eli kivipuutarha, kun nousi vähän ylemmäs vuoren rinteelle.


Puutarhassa oli bambumetsäosuus, siellä täällä oli vaaleanpunaisena hehkuva kirsikkapuu ja näin myös muutaman atsalean ja kamellian kukassa. Varsinaisesti kukkia ei täällä näkynyt kuten ei japanilaisissa puutarhoissa yleensäkään. Sirolehtisiä japaninvaahteroita oli runsaasti, toki myös jyhkeitä havupuita.Seuraa Oravanpesää:  Bloglovin' | Blogipolku | Instagram Pinterest 

2 kommenttia:

  1. Olit varmasti haltioissasi! Minä huokailin täällä jo pelkkien kuvien äärellä aika syvään. Tuonne minäkin haluan joskus päästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä! <3 Suosittelen lämmöllä! Rakastan sammalta ja täällä se oli erityisen upeasti esillä. Näyttää kuin olisi luonnontilassa, mutta varmasti on tarkasti hoidettu.

      Poista

Proudly designed by Mlekoshi playground